Składniki:
- 500 g piersi kurczaka
- 2 papryki czerwone
- 1 średnia cebula
- 1 duża kwaśna śmietana 12%
- olej
- sól
- pieprz
- bazylia
- kurkuma
- chili
- oregano
Przygotowanie:
- Piersi kurczaka pokrój w cienkie paski.
- Cebulę pokrój w półtalarki.
- Paprykę pokrój w paski.
- Kurczaka usmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojone warzywa, podlej wodą i duś przed 10-15 minut.
- Dodaj kurkumę, bazylię, oregano, chili, sól i pieprz.
- Dodaj śmietanę, wymieszaj. Duś jeszcze jakiś czas (aż sos będzie gęsty).
- Podawaj z makaronem lub ryżem.
Wskazówki:
Po wszelkie wskazówki proszę zgłaszać się do autora przepisu - Przemka :)
Żródło przepisu:
Pomysł własny Przemka
0
Skomentuj
Wpisy blogowe z tym przepisem:
Eksperyment kulinarny
Dzisiaj w kuchni rządził Przemek. Pomysł na dzisiejszy obiad i przygotowanie należało do niego. Ja tylko kroiłam, siekałam i czasem coś wymieszałam ;) Kurczaka w sosie śmietanowym zjedliśmy z makaronem razowym, który ma dość specyficzny smak. Prawdopodobnie danie byłoby jeszcze smaczniejsze, gdyby zamiast makaronu był ryż. Następnym razem spróbujemy takiej kombinacji.