Pierś kurczaka w sosie śmietanowo-paprykowym

Składniki: 
  • 500 g piersi kurczaka
  • 2 papryki czerwone
  • 1 średnia cebula
  • 1 duża kwaśna śmietana 12%
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • kurkuma
  • chili
  • oregano
Przygotowanie: 
  1. Piersi kurczaka pokrój w cienkie paski.
  2. Cebulę pokrój w półtalarki.
  3. Paprykę pokrój w paski.
  4. Kurczaka usmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojone warzywa, podlej wodą i duś przed 10-15 minut.
  5. Dodaj kurkumę, bazylię, oregano, chili, sól i pieprz.
  6. Dodaj śmietanę, wymieszaj. Duś jeszcze jakiś czas (aż sos będzie gęsty).
  7. Podawaj z makaronem lub ryżem.
Wskazówki: 

Po wszelkie wskazówki proszę zgłaszać się do autora przepisu - Przemka :)

Żródło przepisu: 

Pomysł własny Przemka

up
168 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: 

Wpisy blogowe z tym przepisem:

Eksperyment kulinarny

Dzisiaj w kuchni rządził Przemek. Pomysł na dzisiejszy obiad i przygotowanie należało do niego. Ja tylko kroiłam, siekałam i czasem coś wymieszałam ;) Kurczaka w sosie śmietanowym zjedliśmy z makaronem razowym, który ma dość specyficzny smak. Prawdopodobnie danie byłoby jeszcze smaczniejsze, gdyby zamiast makaronu był ryż. Następnym razem spróbujemy takiej kombinacji.