Kuchenne Przygody

Pierś kurczaka z dynią

Składniki: 

  • 2 piersi kurczaka
  • ok. 250 g dyni (najlepiej hokkaido)
  • 100 g łuskanych pestek dyni
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1/2 łyżki miodu
  • 25 g startego imbiru
  • szczypta cynamonu
  • olej

Przygotowanie: 

  1. Piersi z kurczaka umyj i oczyść z błon. Na środku, zaczynając od grubszej strony, na całej długości zrób nacięcie. Pierś lekko rozbij na grubość około 2 cm, uważając jednak, aby nie rozciąć mięsa. Rozbite piersi przypraw solą i pieprzem.
  2. Dynię obierz ze skórki, wybierz miąższ i pokrój w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej olej z odrobiną wody, dodaj dynię i duś pod przykryciem ok. 20-30 minut (aż dynia będzie miękka). Przypraw solą i pieprzem.
  4. Upieczoną dynię zmiksuj dokładnie z miodem, żółtkami, imbirem, cynamonem oraz bułką tartą. Powinna powstać dość ścisła masa. Farsz umieść w nacięciu piersi z kurczaka. Nacięcie zepnij wykałaczkami.
  5. Kurczaka smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony (aż mięso będzie białe).
  6. Podawaj z ryżem albo ziemniakami.

Wskazówki: 

Kuskus też będzie pasował jako dodatek 🙂

Żródło przepisu: 

Mniam