- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 35 wyświetleń
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- ok. 250 g dyni (najlepiej hokkaido)
- 100 g łuskanych pestek dyni
- 1 żółtko
- 1 łyżka bułki tartej
- 1/2 łyżki miodu
- 25 g startego imbiru
- szczypta cynamonu
- olej
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka umyj i oczyść z błon. Na środku, zaczynając od grubszej strony, na całej długości zrób nacięcie. Pierś lekko rozbij na grubość około 2 cm, uważając jednak, aby nie rozciąć mięsa. Rozbite piersi przypraw solą i pieprzem.
- Dynię obierz ze skórki, wybierz miąższ i pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej z odrobiną wody, dodaj dynię i duś pod przykryciem ok. 20-30 minut (aż dynia będzie miękka). Przypraw solą i pieprzem.
- Upieczoną dynię zmiksuj dokładnie z miodem, żółtkami, imbirem, cynamonem oraz bułką tartą. Powinna powstać dość ścisła masa. Farsz umieść w nacięciu piersi z kurczaka. Nacięcie zepnij wykałaczkami.
- Kurczaka smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony (aż mięso będzie białe).
- Podawaj z ryżem albo ziemniakami.
Wskazówki:
Kuskus też będzie pasował jako dodatek 🙂
Żródło przepisu:
Mniam