Kuchenne Przygody

Pierś z kurczaka na parze z warzywami

Składniki: 

  • 0,5 kg piersi kurczaka lub indyka
  • opakowanie mrożonych warzyw (np. fasolki szparagowej)

Sos czosnkowy:

  • jogurt naturalny grecki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Pierś kurczak pokrój na ok. 1,5 cm plastry (w poprzek włókien). Przypraw je solą, pieprzem, ulubionymi ziołami i oliwą. Wymieszaj, odstaw na chwilę na bok.
  2. Ugotuj na parze fasolkę lub inne mrożone warzywa (podczas gotowania oprósz je solą i od czasu do czasu przemieszaj).
  3. Ugotowane warzywa przełóż na talerz.
  4. W tym samym garnku ugotuj piersi kurczaka (trwa to ok. 20 minut, przewróć je na drugą stronę w połowie gotowania).
  5. W międzyczasie przygotuj sos czosnkowy: czosnek przeciśnij przez praskę i zmieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami sosu.
  6. Warzywa i mięso przełóż na talerze, przed podaniem polej sosem.

Wskazówki: 

  • Do gotowania na parze możesz użyć specjalnego sitka, które pasuje do większości standardowych garnków.

Mniam

Wszystko gotowane, lekkie – zdrowiej się chyba nie da 😉 Pierś kurczaka gotowana na parze z warzywami – to nasza propozycja na tego typu obiad. Po podgrzaniu w mikrofali mięso jest dość suche, ale na szczęście jest sos czosnkowy. Prawdopodobnie od razu po przyrządzeniu byłoby smaczniejsze… Może kiedyś to sprawdzimy.