Składniki:
- 2 piersi kurczaka, umyte, osuszone i oczyszczone
- sól
- pieprz
- niewielka ilość oliwy z oliwek
- 10 g masła
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
- 100 ml bulionu drobiowego (1 kostka bulionowa rozpuszczona w 1/2 litra wody)
- 25 g borowików suszonych, wcześniej namoczonych w gorącej wodzie
- 1/2 sera chaource
- 100 g śmietanki 30%
- 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku, umytego
Przygotowanie:
- Umyte, osuszone i oczyszczone piersi kurczaka dopraw solą i pieprzem i usmaż na złoty kolor z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej.
- Na drugiej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Całość podlej niewielką ilością tłuszczu pozostałego ze smażenia kurczaka.
- Dodaj wcześniej namoczone suszone borowiki (jeśli są duże, można je pokroić na mniejsze części). Całość wymieszaj.
- Dodaj bulion oraz śmietankę.
- Zmniejsz ogień i podgotuj.
- Ser obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć na patelnię.
- Sos gotuj na małym ogniu, aż się zredukuje.
- Dodaj pieprz.
- Podawaj np. z pieczonymi ziemniakami.
- Przed podaniem pierś kurczaka pokrój na mniejsze kawałki posyp tymiankiem.
Wskazówki:
Żródło przepisu:
kuchnialidla.pl
0
Skomentuj