Piersi kurczaka w sosie borowikowo-serowym

Składniki: 
  • 2 piersi kurczaka, umyte, osuszone i oczyszczone
  • sól
  • pieprz
  • niewielka ilość oliwy z oliwek
  • 10 g masła
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
  • 100 ml bulionu drobiowego (1 kostka bulionowa rozpuszczona w 1/2 litra wody)
  • 25 g borowików suszonych, wcześniej namoczonych w gorącej wodzie
  • 1/2 sera chaource
  • 100 g śmietanki 30%
  • 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku, umytego
Przygotowanie: 
  1. Umyte, osuszone i oczyszczone piersi kurczaka dopraw solą i pieprzem i usmaż na złoty kolor z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej. 
  2. Na drugiej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Całość podlej niewielką ilością tłuszczu pozostałego ze smażenia kurczaka.
  3. Dodaj wcześniej namoczone suszone borowiki (jeśli są duże, można je pokroić na mniejsze części). Całość wymieszaj.
  4. Dodaj bulion oraz śmietankę. 
  5. Zmniejsz ogień i podgotuj. 
  6. Ser obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć na patelnię. 
  7. Sos gotuj na małym ogniu, aż się zredukuje. 
  8. Dodaj pieprz.
  9. Podawaj np. z pieczonymi ziemniakami. 
  10. Przed podaniem pierś kurczaka pokrój na mniejsze kawałki posyp tymiankiem.
Wskazówki: 
Żródło przepisu: 

kuchnialidla.pl

up
123 users have voted.