Kuchenne Przygody

Pikantna zupa z kurczakiem

Składniki: 

  • Oliwa z oliwek
  • 2 duże czerwone cebule pokrojone w plasterki
  • 1 drobno posiekana papryczka chili
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 300 g słodkich ziemniaków (obranych i pokrojonych w 1 cm kostkę)
  • 2-3 pokrojone piersi kurczaka
  • 50 ml oleju z sezamu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 600 ml bulionu z kostki (drobiowego albo warzywnego)
  • garść posiekanych liści bazylii i mięty
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę z papryczką chili, anyżem, kuminem i czosnkiem.
  2. Dodaj bataty i smaż mieszając aż ziemniaki zaczną mięknąć (ok. 4-5 minut).
  3. Dodaj kurczaka. Kiedy mięso będzie białe, dodaj olej sezamowy, sos sojowy i pastę z tamaryndowca.
  4. Dolej mleczko kokosowe, uzupełnij rosołem (ziemniaki mają być przykryte).
  5. Zagotuj zupę, przykryj i gotuj przez kolejne 20-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  6. Wyłów anyż.
  7. Przypraw sosem sojowym albo solą do smaku.
  8. Posyp ziołami tuż przed podaniem.

Mniam