Pikantno-pomarańczowe stir fry z tofu i warzywami

Składniki: 
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki octu ryżowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • skórka, sok i miąższ z jednej mandarynki (klementynki)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 opakowanie tofu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki płatków ostrej papryki czerwonej
  • 1 ząbeczk czosnku
  • 1 mała cukinia pokrojona w plasterki
  • 1 mały bakłażan pokrojony w plasterki
  • 1/2 czerwonej papryki, posiekanej
  • 1 pęczek szczypiorku, opsiekany
  • ziarna sezamu
Przygotowanie: 
  1. Mąkę kukurydzianą wymieszaj z wodą. Dodaj sos sojowy, ocet ryżowy, syrop klonowy, skórkę, sok i miąższ z mandarynki. Wymieszaj.
  2. Tofu pokrój w kostkę, przypraw pieprzem, płatkami papryki i usmaż na złoty kolor na rozgrzanej oliwie.
  3. Ustaw ogień na średni, dodaj posiekany czosnek, warzywa (oprócz szczypiorku) i sos. Podsmaż przez parę minut, następnie zwiększ ogień i smaż do momentu aż warzywa zmiękną, a sos zrobi się gęsty.
  4. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem i ziarnami sezamu.
Wskazówki: 
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej w oryginalnym przepisie jest chyba jednak jakąś pomyłką - sos jest zbyt gęsty. Proponuję zmienić na 1-1,5 łyżki.
Żródło przepisu: 

skinnymuffinrecipes.com

up
150 users have voted.