Składniki:
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki octu ryżowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- skórka, sok i miąższ z jednej mandarynki (klementynki)
- 2 łyżki oliwy
- 1 opakowanie tofu naturalnego
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki płatków ostrej papryki czerwonej
- 1 ząbeczk czosnku
- 1 mała cukinia pokrojona w plasterki
- 1 mały bakłażan pokrojony w plasterki
- 1/2 czerwonej papryki, posiekanej
- 1 pęczek szczypiorku, opsiekany
- ziarna sezamu
Przygotowanie:
- Mąkę kukurydzianą wymieszaj z wodą. Dodaj sos sojowy, ocet ryżowy, syrop klonowy, skórkę, sok i miąższ z mandarynki. Wymieszaj.
- Tofu pokrój w kostkę, przypraw pieprzem, płatkami papryki i usmaż na złoty kolor na rozgrzanej oliwie.
- Ustaw ogień na średni, dodaj posiekany czosnek, warzywa (oprócz szczypiorku) i sos. Podsmaż przez parę minut, następnie zwiększ ogień i smaż do momentu aż warzywa zmiękną, a sos zrobi się gęsty.
- Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem i ziarnami sezamu.
Wskazówki:
- 4 łyżki mąki kukurydzianej w oryginalnym przepisie jest chyba jednak jakąś pomyłką - sos jest zbyt gęsty. Proponuję zmienić na 1-1,5 łyżki.
Żródło przepisu:
skinnymuffinrecipes.com
0
Skomentuj