Kuchenne Przygody

Pizza margherita na cukiniowym spodzie

Składniki: 

Spód:

  • 4 szklanki starkowanej, a następnie posiekanej cukinii (ok. 70-80 dag świeżej cukinii)
  • 1/2 szklanki tartej mozzarelli
  • 5 łyżek mąki migdałowej
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • sól
  • 1 jajko

Sos:

  • 1 puszka krojonych pomidorów, bez skórki
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz

Na wierzch:

  • 10 dag mozzarelli
  • 10-15 dużych, świeżych listków bazylii

Przygotowanie: 

  1. Cukinię obierz, wydrąż pestki i starkuj na małych oczkach w malakserze. Następnie cukinię posiekaj (nożem albo korzystając z siekającej końcówki w malakserze).
  2. Posiekaną cukinię przełóż do miski i podgrzewaj w mikrofali przez ok. 5 minut. Gorącą cukinię przełóż do durszlaka, posyp solą i delikatnie przemieszaj. Odstaw do wystygnięcia.
  3. W tym czasie przygotuj sos pomidorowy. Pomidory odsącz. Czosnek posiekaj. Na patelni podgrzej oliwę, wrzuć czosnek i chwilę podsmaż. Dodaj pomidory i zioła, podgrzewaj na niedużym ogniu przez ok. 15 minut (aż pomidory będą bardzo miękkie i powstanie z nich sos). Przypraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Przestudzoną cukinię odciskaj partiami w dłoniach (postaraj się wycisnąć jak najwięcej wody). Dodaj mozzarellę, mąkę migdałową, parmezan, oregano, czosnek, sól, roztrzepane jajko i wymieszaj.
  5. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Cukiniową masę podziel na pół i wyłóż ją na blaszkę (uformuj palcami dwa okrągłe placuszki). Uważaj, żeby nie zrobić zbyt cienkich brzegów (łatwo się przypalą).
  6. Tak przygotowane spody zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 23o stopni C przez ok. 12-13 minut – aż zaczną się rumienić.
  7. Po tym czasie, na wierzch każdego cukiniowego spodu wyłóż połowę sosu pomidorowego, posyp listkami bazylii i kawałkami mozzarelli.
  8. Zapiekaj kolejne 3-5 minut (aż ser się rozpuści).
  9. Podawaj gorące.

Wskazówki: 

  • Pizzę możesz posypać właściwie dowolnymi dodatkami 🙂

Mniam