Składniki:
- 250 g mięsa mielonego drobiowego
- 250 g mięsa mielonego wołowego
- 5-6 ziemniaków
- 2 średniej wielkości cebule
- 3 średniej wielkości marchewki
- 1 gałązka selera naciowego
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 750 ml bulionu wołowego
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej (z ziarnkami gorczycy)
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- natka pietruszki
- sos sojowy
- olej
- masło
- mleko
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, rozgnieć z masłem i mlekiem na puree. Wymieszaj z musztardą, odstaw.
- Cebulę posiekaj, selera pokrój w cienkie talarki, marchewkę zetrzyj na tarce.
- Mięso mielone usmaż na oleju (aż będzie brązowe), dodaj cebulę, marchew i seler. Smaż razem, mieszając od czasu do czasu.
- Kiedy warzywa będą prawie miękkie, dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż jeszcze chwilę.
- Do mięsą wlej bulion wołowy i duś pod przykryciem 20-30 minut. Pod koniec zdejmij pokrywkę, podgrzewaj aż woda odparuje, a sos zrobi się gęsty.
- Dodaj przyprawy i sos sojowy.
- W naczyniu żaroodpornym wyłóż mięso, przykryj masą ziemniaczaną (możesz zrobić wzorek widelcem).
- Na górę połóż kilka plasterków masła.
- Piecz 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
- Podawaj gorące, najlepiej z ulubioną surówką.
Wskazówki:
- Do mięsa możesz też dodać tymianek i ostrą paprykę.
- Ogórki kiszone pasują idealnie do zapiekanki pasterskiej :)
Żródło przepisu:
0
Skomentuj
Wpisy blogowe z tym przepisem:
Kolejna zapiekanka
Jeśli potrzebujemy obiadu na dwa dni (dzisiaj tak było), najczęściej wybieramy zapiekanki. Dzisiaj wypróbowaliśmy zapiekankę, która swoje korzenie ma w kuchni brytyjskiej. Połączenie mięsa mielonego i puree ziemniaczanego okazało się udane :) Danie jest pożywne i smaczne. Polecamy!