Placek pasterza

Składniki: 
  • 250 g mięsa mielonego drobiowego
  • 250 g mięsa mielonego wołowego
  • 5-6 ziemniaków
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 750 ml bulionu wołowego
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej (z ziarnkami gorczycy)
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • natka pietruszki
  • sos sojowy
  • olej
  • masło
  • mleko
Przygotowanie: 
  1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, rozgnieć z masłem i mlekiem na puree. Wymieszaj z musztardą, odstaw.
  2. Cebulę posiekaj, selera pokrój w cienkie talarki, marchewkę zetrzyj na tarce.
  3. Mięso mielone usmaż na oleju (aż będzie brązowe), dodaj cebulę, marchew i seler. Smaż razem, mieszając od czasu do czasu.
  4. Kiedy warzywa będą prawie miękkie, dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż jeszcze chwilę.
  5. Do mięsą wlej bulion wołowy i duś pod przykryciem 20-30 minut. Pod koniec zdejmij pokrywkę, podgrzewaj aż woda odparuje, a sos zrobi się gęsty.
  6. Dodaj przyprawy i sos sojowy.
  7. W naczyniu żaroodpornym wyłóż mięso, przykryj masą ziemniaczaną (możesz zrobić wzorek widelcem).
  8. Na górę połóż kilka plasterków masła.
  9. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
  10. Podawaj gorące, najlepiej z ulubioną surówką.
Wskazówki: 
  • Do mięsa możesz też dodać tymianek i ostrą paprykę.
  • Ogórki kiszone pasują idealnie do zapiekanki pasterskiej :)
up
190 users have voted.

Wpisy blogowe z tym przepisem:

Kolejna zapiekanka

Jeśli potrzebujemy obiadu na dwa dni (dzisiaj tak było), najczęściej wybieramy zapiekanki. Dzisiaj wypróbowaliśmy zapiekankę, która swoje korzenie ma w kuchni brytyjskiej. Połączenie mięsa mielonego i puree ziemniaczanego okazało się udane :) Danie jest pożywne i smaczne. Polecamy!