- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
- 2 woreczki gryczanej kaszy
- 2 jajka
- 150 g posiekanej kiszonej kapusty
- 2 łyżki oleju
- 1-2 łyżki gęstej śmietany
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- sól, pieprz
- świeży tymianek
- olej do smażenia
- 200-250 g wędzonego łososia w plasterkach
- 2 łyżki soku z cytryny
- kwaśna śmietana do polania
Przygotowanie:
- Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Po przestudzeniu, do kaszy wbij jajka, wymieszaj.
- Kapustę przepłucz i posiekaj. Dodaj do kaszy.
- Następnie dodaj olej, śmietanę i tyle mąki, żeby dało się uformować placki. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem.
- Smaż na rumiano, na mocno rozgrzanym oleju. Osącz.
- Na każdy placek kładź kawałek łososia skropionego sokiem z cytryny i trochę śmietany.
Żródło przepisu:
Mniam