Placki gryczane z kiszoną kapustą i łososiem

Składniki: 
  • 2 woreczki gryczanej kaszy
  • 2 jajka
  • 150 g posiekanej kiszonej kapusty
  • 2 łyżki oleju
  • 1-2 łyżki gęstej śmietany
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • świeży tymianek
  • olej do smażenia
  • 200-250 g wędzonego łososia w plasterkach
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kwaśna śmietana do polania
Przygotowanie: 
  1. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Po przestudzeniu, do kaszy wbij jajka, wymieszaj.
  3. Kapustę przepłucz i posiekaj. Dodaj do kaszy.
  4. Następnie dodaj olej, śmietanę i tyle mąki, żeby dało się uformować placki. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. 
  5. Smaż na rumiano, na mocno rozgrzanym oleju. Osącz. 
  6. Na każdy placek kładź kawałek łososia skropionego sokiem z cytryny i trochę śmietany.
Wskazówki: 
Żródło przepisu: 

magazyn-kuchnia.pl

up
153 users have voted.