Kuchenne Przygody

Placki z cukinii i szpinaku

Przygotowanie: 

Na placki:

  • 2 cukinie
  • garść  liści szpinaku
  • 50g sera feta
  • 1  ząbek czosnku
  • garść świeżych liści mięty
  • 3 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • 1 małe jajko
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Na salsę:

  • 1 pomidor
  • 1 łyżeczka  oliwy
  • ½ łyżeczki octu balsamicznego
  • kilka listków mięty

Przygotowanie:

  1. Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić aż puszczą sok.
  2. Szpinak drobno posiekać, fetę drobno pokruszyć. Czosnek i liście mięty przesiekać. Cukinię bardzo dobrze odcisnąć, inaczej placki będą się rozpadały. Wszystkie składniki połączyć, dodać jajko, orzechy, przyprawić.
  3. Formować  małe kotleciki i smażyć na rozgrzanej patelni lekko natłuszczonej olejem rzepakowym.
  4. Ostrożnie przekładać placuszki na patelni, tak żeby zachować  ich okrągły kształt.
  5. Przygotować salsę. Pomidora bez pestek pokroić w drobną kostkę. Posiekać liście mięty i wymieszać z pomidorem. Doprawić oliwą, octem, solą i pieprzem.
  6. Gotowe placuszki podawać z salsą.

Wskazówki: 

  • Odciśnięcie cukinii jest rzeczywiście konieczne. Zbyt wodnista masa będzie się rozpadać podczas smażenia.
  • Do tarkowania cukinii oraz do rozdrabniania pozostałych składników masy polecam wykorzystać blender 🙂

Mniam

W ramach wieczornych szaleństw kulinarnych postanowiłam zrobić na kolację placki z cukinii i szpinaku. Mając do pomocy blender, przygotowanie placuszków poszło szybko.. Zjedzenie ich jeszcze szybciej 😉

Przepis pochodzi z programu „Rewolucja na talerzu” (TVN Style).