Składniki:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g serka ricotta
- 2 jajka
- 2 łyżki roztopionego masła lub oleju + dodatkowy tłuszcz do smażenia (najlepiej masło klarowane)
- około 1/4 szklanki mleka
- 3 banany
- jogurt owocowy
Przygotowanie:
- Wymieszaj mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą.
- W drugiej misce zmiksuj serek ricotta z jajkami i 2 łyżki roztopionego masła lub oleju. Zmiksuj z suchymi składnikami dodając mleko tak aby uzyskać dość gęstą masę (jak śmietana homogenizowana).
- Rozgrzej patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), natłuść ją (jeśli jest taka konieczność można też smażyć beztłuszczowo). Nakładaj po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka. Gdy placki trochę podrosną, wciśnij w każdego z nich po 3-4 plasterki banana. Smaż dalej, aż placki urosną i będą ładnie zrumienione.
- Przewróć placki na drugą stronę i smaż do zrumienienia.
- Układaj na ręcznikach papierowych lub bezpośrednio na talerzach.
Wskazówki:
Polecam podawać z jogurtem owocowym (np. o smaku owoców leśnych).
Żródło przepisu:
kwestiasmaku.pl
0
Skomentuj