Placki ziemniaczane z piekarnika

Składniki: 

Składniki:

  • 60 dag ziemniaków
  • 1-2 jajka
  • ok. 1/2 szklanki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • ser żółty
Przygotowanie: 

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Starkuj ziemniaki na drobnej tarce (może być w malakserze) - na drobne paski. Dodaj mąkę, jajka, sól i pieprz.
  3. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową, posmaruj dość obficie olejem.
  4. Wykładaj łyżką placki o średnicy ok. 10 cm.
  5. Włóż blachę z plackami do piekarnika.
  6. Piecz z jednej strony ok. 25 minut. Przełóż placki na drugą stronę, posyp starkowanym żółtym serem i piecz kolejne 15-20 minut.
Wskazówki: 
  • Zamiast folii i oleju, do wyłożenia blachy możesz użyć papieru do pieczenia.
up
5 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: 

Wpisy blogowe z tym przepisem:

Placki ziemniaczane z piekarnika

Inspiracją tego przepisu była wizyta w pewnej plackarni, a konkretnie placki ziemniaczano-warzywne, jakich tam skosztowałam. Nie udało mi się powtórzyć tego dania w stu procentach, ale oto powstał przepis na placki ziemniaczane z piekarnika. Są dość tłuste, ale czasem i takie jedzonko można zjeść. Smacznego.