Placuszki brokułowo-serowe z piekarnika

Składniki: 
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 cebuli - posiekana
  • 1 opakowanie mrożonych brokułów - rozmrożone
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki sera cheddar
  • 1/3 szklanki parmezanu
  • 2 jajka - roztrzepane
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju
Przygotowanie: 
  1. Zeszklij cebulę i czosnek na maśle.
  2. Rozmrożone brokuły odsącz i posiekaj.
  3. Do roztrzepanych jajek dodaj bułkę tartą, sery, sól i pieprz. Dorbze wymieszaj. 
  4. Dodaj brokuły i cebulę z czosnkiem. Ponownie wymieszaj. 
  5. Z masy warzywnej formuj kotlety i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (możesz papier wysmarować olejem).
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 15, przewróć na drugą stronę i piecz przez kolejne 15 minut (albo do momentu, kiedy kotlety będą zrumienione i chrupiące na brzegach).
Wskazówki: 
  • Uważaj z bułką tartą - ilość podana w oryginalnym przepisie wydaje się odrobinę przesadzona. Moim zdaniem, spokojnie wystarczy połowa szklanki.
Żródło przepisu: 

recipesfoodandcooking.com

up
245 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: