Składniki:
- 1 łyżeczka masła
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/2 cebuli - posiekana
- 1 opakowanie mrożonych brokułów - rozmrożone
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki sera cheddar
- 1/3 szklanki parmezanu
- 2 jajka - roztrzepane
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
- Zeszklij cebulę i czosnek na maśle.
- Rozmrożone brokuły odsącz i posiekaj.
- Do roztrzepanych jajek dodaj bułkę tartą, sery, sól i pieprz. Dorbze wymieszaj.
- Dodaj brokuły i cebulę z czosnkiem. Ponownie wymieszaj.
- Z masy warzywnej formuj kotlety i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (możesz papier wysmarować olejem).
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 15, przewróć na drugą stronę i piecz przez kolejne 15 minut (albo do momentu, kiedy kotlety będą zrumienione i chrupiące na brzegach).
Wskazówki:
- Uważaj z bułką tartą - ilość podana w oryginalnym przepisie wydaje się odrobinę przesadzona. Moim zdaniem, spokojnie wystarczy połowa szklanki.
Żródło przepisu:
recipesfoodandcooking.com
0
Skomentuj