Placuszki dyniowe z cukinią

Składniki: 
  • 2 szklanki startej na tarce dyni
  • 1 szklanka startej na tarce cukinii
  • 1 mała cebulka
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 małe jajko
  • sól
  • pieprz
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • kawałeczek posiekanej ostrej papryczki lub szczypta chili w proszku
Przygotowanie: 
  1. Starkowane warzywa odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do dużej miski.
  2. Cebulę drobno posiekaj i dodaj do warzyw.
  3. Dodaj mąkę ziemniaczaną, jajko, przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  4. Placuszki smaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
  5. Przed podaniem możesz posypać posiekanym szczypiorkiem.
Wskazówki: 
  • Możesz podawać z jogurtem, śmietaną albo sosem grzybowym.

Przepis bierze udział w akcji:

Dynia na słodko i słono

Żródło przepisu: 

kwestiasmaku.com

up
183 users have voted.