Placuszki jaglane na słono

Składniki: 
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej + 1,5 szklanki wody do gotowania
  • 1/2 filiżanki mleka sojowego albo wody
  • 1 jajko - w wersji wegańskiej zastąpić łyżką mielonego siemienia lnianego zalanego odrobiną wrzątku
  • szczypta proszku do pieczenia (niekoniecznie)
  • 2-4 łyżki dowolnej mąki (np. gryczanej albo owsianej)
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól
  • bazylia
  • olej do smażenia
Przygotowanie: 
  1. Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem, przełóż do garnuszka, zalej 1,5 szklanki wody i gotuj przez ok. 15 minut. Jeśli woda nie odparuje zupełnie, odsącz kaszę na sitku.
  2. W blenderze zmiksuj ze sobą wszystkie składniki placuszków.
  3. Wykładaj ciasto na rozgrzaną patelnię (1 łyżka na jeden placuszek) i usmaż na złoty kolor z obu stron.
Wskazówki: 
  • Możesz podawać z surówką z pomidorów i/lub z jogurtem naturalnym.
  • Bazylię możesz zamienić na dowolną inną przyprawę - eksperymentuj :)
Żródło przepisu: 

potrawypolgodzinne.blogspot.com

up
293 users have voted.