Kuchenne Przygody

Placuszki jaglane z dynią – pyszne i zdrowe śniadanie

Składniki:

  • 200-250g dyni
  • sól
  • 8 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cm utartego kłącza imbiru
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • masło klarowane lub olej rzepakowy lub kokosowy do smażenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 4-5 łyżek gęstego jogurtu

Przygotowanie:

  1. Ugotuj kaszę jaglaną. Odstaw.
  2. W piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni upiecz przez ok. 10-15 minut dynię pokrojoną w paski o grubości ok. 0,5 cm. Przed pieczeniem skrop dynię oliwą i oprósz solą.
  3. Upieczoną dynię, imbir, kaszę jaglaną i oliwę zmiksuj na gładką masę.
  4. Do ciasta dodaj 2 jajka, syrop klonowy i wymieszaj. Dodaj mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, wanilię, szczyptę cynamonu, jogurt i ponownie wymieszaj. Masa powinna być aksamitna i niezbyt gęsta.
  5. Na patelni rozgrzej masło klarowane lub olej i smaż placuszki po ok. 2 minuty z każdej strony. Odkładaj na papier kuchenny, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  6. Serwuj z ulubioną konfiturą albo same placuszki.

Wskazówki:

  • Masę jaglano-dyniową możesz przygotować wieczorem, rano tylko dodasz resztę składników i usmażysz placuszki.
  • Jeśli nie masz surowej dyni, możesz poszukać w sklepie mrożonej dyni w kostkach. Postępuj z nią dokładnie tak samo, jak podano w przepisie powyżej.

Żródło przepisu:

Mniam

Składniki

    Może Ci także zasmakować