Placuszki marchewkowe z płatkami i słonecznikiem

Składniki: 
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki słonecznika
  • 4 marchewki
  • 1/2 pęczka dymki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Przygotowanie: 
  1. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj marchewkę.
  2. Dymkę posiekaj.
  3. Słonecznik upraż na patelni, aż zacznie pachnieć.
  4. Wymieszaj marchewkę, dymkę i słonecznik, dodać jajka, płatki i mąkę. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Niewielkie placuszki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  6. Przed podaniem odsącz na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
Wskazówki: 
  • Jeśli planujesz zjeść placuszki na śniadanie - wieczorem poprzedniego dnia starkuj marchewkę, posiekaj szczypiorek i upraż słonecznik. Dzięki temu samo wymieszanie pozostałych składników i smażenie zajmie Ci rano o wiele mniej czasu :)
Żródło przepisu: 
up
125 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: