Kuchenne Przygody

Placuszki marchewkowe z płatkami i słonecznikiem

Składniki: 

  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki słonecznika
  • 4 marchewki
  • 1/2 pęczka dymki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj marchewkę.
  2. Dymkę posiekaj.
  3. Słonecznik upraż na patelni, aż zacznie pachnieć.
  4. Wymieszaj marchewkę, dymkę i słonecznik, dodać jajka, płatki i mąkę. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Niewielkie placuszki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  6. Przed podaniem odsącz na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.

Wskazówki: 

  • Jeśli planujesz zjeść placuszki na śniadanie – wieczorem poprzedniego dnia starkuj marchewkę, posiekaj szczypiorek i upraż słonecznik. Dzięki temu samo wymieszanie pozostałych składników i smażenie zajmie Ci rano o wiele mniej czasu 🙂

Mniam