Kuchenne Przygody

Placuszki owsiane z jabłkiem i orzechami włoskimi

Składniki: 

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3/4  szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jabłko
  • garść orzechów włoskich
  • garść suszonych śliwek
  • 1 łyżka miodu
  • cynamon
  • sól
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Płatki owsiane zalewaj mieszanką ciepłej wody z mlekiem. Dodaj trochę soli. Odstaw na ok. 30 min (aż płatki wsiąkną cały płyn). Jeśli po tym czasie, w misce będzie dalej dużo płynu, delikatnie go odsącz.
  2. Jabłko zetrzyj na tarce o rubych oczkach i przypraw cynamonem.
  3. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni i delikatnie przesiekaj.
  4. Śliwki posiekaj.
  5. Do płatków wbij jajko, dodaj mąkę, starte jabłko, miód, orzechy i śliwki i dokładnie wymieszaj.
  6. Placuszki smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor (jedna łyżka masy = 1 placuszek).
  7. Po usmażeniu przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Wskazówki: 

  • Smakują pysznie zarówno zaraz po przyrządzeniu, jak i po odgrzaniu 🙂

Żródło przepisu: 

jedzzdrowozyjzdrowofb.blogspot.com

Mniam