Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 3/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 1 jabłko
- garść orzechów włoskich
- garść suszonych śliwek
- 1 łyżka miodu
- cynamon
- sól
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Płatki owsiane zalewaj mieszanką ciepłej wody z mlekiem. Dodaj trochę soli. Odstaw na ok. 30 min (aż płatki wsiąkną cały płyn). Jeśli po tym czasie, w misce będzie dalej dużo płynu, delikatnie go odsącz.
- Jabłko zetrzyj na tarce o rubych oczkach i przypraw cynamonem.
- Orzechy włoskie upraż na suchej patelni i delikatnie przesiekaj.
- Śliwki posiekaj.
- Do płatków wbij jajko, dodaj mąkę, starte jabłko, miód, orzechy i śliwki i dokładnie wymieszaj.
- Placuszki smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor (jedna łyżka masy = 1 placuszek).
- Po usmażeniu przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Wskazówki:
- Smakują pysznie zarówno zaraz po przyrządzeniu, jak i po odgrzaniu :)
Żródło przepisu:
jedzzdrowozyjzdrowofb.blogspot.com
0
Skomentuj