Placuszki ryżowo-serowe z aromatycznymi warzywami

Składniki: 
  • 25 dag ryżu
  • 25 dag marchewki
  • 1 nieduży brokuł
  • 10 dag mrożonego groszku
  • 1 cebula
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 20 dag żółtego sera
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 5 dag bułki tartej
  • 3 łyżki masła
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
  • tarta gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie: 
  1. W garnku zagotuj rosół, wsyp ryż i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut. Od czasu do czasu przemieszaj i w razie potrzeby dolej wodę. Po ugotowaniu osącz nadmiar wody i przestudź.
  2. Ser starkuj, wrzuć do ryżu, dodaj jajka i bułkę tartą. Przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszaj.
  3. Z tak przygotowanej masy formuj kotlety, każdy z nich obtocz w mielonych migdałach.
  4. Warzywa oczyść i umyj. Jeśli marchewka jest duża, pokrój ją na plasterki.
  5. Brokuła podziel na różyczki i gotuj 15 minut w lekko osolonej wodzie. Po 5 minutach od rozpoczęcia gotowania dorzuć do garnka marchewkę, a po 10 minutach mrożony groszek.
  6. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła albo olej i smaż na nim placuszki z obu stron na złoty kolor.
  7. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na łyżce masła. Dodaj śmietanę, zagotuj, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Dodaj drobno pokrojoną natkę.
  8. Warzywa osącz, przełóż do sosu i delikanie wymieszaj.
  9. Placuszki podawaj z warzywami. Możesz udekorować natką pietruszki.
Wskazówki: 
  • Zamiast brokuła możesz użyć kalafiora.
  • Do panierki możesz dodać otręby żytnie albo pszenne.
  • Część warzyw możesz zastąpić gotową mrożonką (np. groszek i młoda marchewka).
Żródło przepisu: 

Kolekcja dobrej kuchni, Ryż i makarony

up
153 users have voted.