Składniki:
- 25 dag ryżu
- 25 dag marchewki
- 1 nieduży brokuł
- 10 dag mrożonego groszku
- 1 cebula
- 10 dag mielonych migdałów
- 2 jajka
- 200 ml śmietany kremówki
- 20 dag żółtego sera
- 500 ml bulionu warzywnego
- 5 dag bułki tartej
- 3 łyżki masła
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
- tarta gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- W garnku zagotuj rosół, wsyp ryż i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut. Od czasu do czasu przemieszaj i w razie potrzeby dolej wodę. Po ugotowaniu osącz nadmiar wody i przestudź.
- Ser starkuj, wrzuć do ryżu, dodaj jajka i bułkę tartą. Przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszaj.
- Z tak przygotowanej masy formuj kotlety, każdy z nich obtocz w mielonych migdałach.
- Warzywa oczyść i umyj. Jeśli marchewka jest duża, pokrój ją na plasterki.
- Brokuła podziel na różyczki i gotuj 15 minut w lekko osolonej wodzie. Po 5 minutach od rozpoczęcia gotowania dorzuć do garnka marchewkę, a po 10 minutach mrożony groszek.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła albo olej i smaż na nim placuszki z obu stron na złoty kolor.
- Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na łyżce masła. Dodaj śmietanę, zagotuj, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Dodaj drobno pokrojoną natkę.
- Warzywa osącz, przełóż do sosu i delikanie wymieszaj.
- Placuszki podawaj z warzywami. Możesz udekorować natką pietruszki.
Wskazówki:
- Zamiast brokuła możesz użyć kalafiora.
- Do panierki możesz dodać otręby żytnie albo pszenne.
- Część warzyw możesz zastąpić gotową mrożonką (np. groszek i młoda marchewka).
Żródło przepisu:
Kolekcja dobrej kuchni, Ryż i makarony
0
Skomentuj