Placuszki warzywne

Składniki: 
  • 4 nieduże cukinie
  • kilka pomidorów koktailowych
  • ser pleśniowy
  • dwa jajka
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • olej
Przygotowanie: 

Przygotowanie:

  1. Cukinię obierz i zetrzyj na tarce. Posyp solą i odstaw na chwilę.
  2. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni. Cebulę posiekaj, dodaj do smażącego się boczku. Smaż razem do momentu aż cebula się zeszkli.
  3. Odciśnij sok z cukinii. Dodaj boczek, cebulę, jajka, sól, pieprz i mąkę. Wymieszaj wszystkie składniki.
  4. Rozgrzej olej na patelni, wykładaj łyżką masę na placuszki. Smaż aż do uzyskania złotego koloru.
  5. Przewróć placuszki na drugą stronę. Na wierzch połóż rozdrobniony ser pleśniowy. Smaż aż placuszki usmażą się także z tej strony. Ser powinien się rozpuścić.
  6. Zdejmij placuszki z patelni. Udekoruj pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi. Posyp oregano.
Wskazówki: 
  • Dla zaostrzenia smaku, placuszki możesz przyprawić ostrą papryką.
up
170 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: 

Wpisy blogowe z tym przepisem:

Obiad prawie bezmięsny - placuszki warzywne

Miały być placuszki cukiniowo-pieczarkowe... Ostatecznie zaryzykowaliśmy eksperyment w postaci placuszków cukiniowo-cebulowo-boczkowych :) Wynik eksperymentu - pozytywny. Polecam jako alternatywę dla zwykłych placków ziemniaczanych.