- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 39 wyświetleń
Składniki:
- 4 nieduże cukinie
- kilka pomidorów koktailowych
- ser pleśniowy
- dwa jajka
- mąka
- sól
- pieprz
- oregano
- olej
Przygotowanie:
Przygotowanie:
- Cukinię obierz i zetrzyj na tarce. Posyp solą i odstaw na chwilę.
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni. Cebulę posiekaj, dodaj do smażącego się boczku. Smaż razem do momentu aż cebula się zeszkli.
- Odciśnij sok z cukinii. Dodaj boczek, cebulę, jajka, sól, pieprz i mąkę. Wymieszaj wszystkie składniki.
- Rozgrzej olej na patelni, wykładaj łyżką masę na placuszki. Smaż aż do uzyskania złotego koloru.
- Przewróć placuszki na drugą stronę. Na wierzch połóż rozdrobniony ser pleśniowy. Smaż aż placuszki usmażą się także z tej strony. Ser powinien się rozpuścić.
- Zdejmij placuszki z patelni. Udekoruj pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi. Posyp oregano.
Wskazówki:
- Dla zaostrzenia smaku, placuszki możesz przyprawić ostrą papryką.
Mniam
Miały być placuszki cukiniowo-pieczarkowe… Ostatecznie zaryzykowaliśmy eksperyment w postaci placuszków cukiniowo-cebulowo-boczkowych 🙂 Wynik eksperymentu – pozytywny. Polecam jako alternatywę dla zwykłych placków ziemniaczanych.