Kuchenne Przygody

Placuszki z cukinii i kukurydzy

Składniki: 

  • 4 duże jajka, delikatnie ubite
  • 1/4 szklanka oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 3 szklanki starkowanej cukinii (1 duża albo 2 średniej wielkości cukinie)
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 szklanka startego sera cheddar (albo innego żółtego)
  • ok. 1 szklanka mąki

Przygotowanie: 

  1. Cukinię starkuj na tarce o średnich oczkach, posyp solą i odstaw na kilkanaście minut (żeby cukinia puściła sok).
  2. W międzyczasie, w dużej misce wymieszaj ze sobą jajka, oliwę, pieprz, sól i suszone zioła.
  3. Odciśnij sok z cukinii i dodaj do jajek.
  4. Dodaj kukurydzę i żółty ser, i dokładnie wymieszaj.
  5. Do masy dodaj mąkę, wymieszaj.
  6. Placuszki smaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
  7. Przed podaniem możesz odsączyć placuszki na papierowym ręczniku.

Wskazówki: 

  • Podawaj z ulubionym sosem.

Mniam