Kuchenne Przygody

Placuszki z cukinii z wędzonym boczkiem

Składniki: 

  • 1 kg cukinii
  • 6 łyżek mąki
  • 3 jajka
  • 2 cebule
  • 150 g wędzonego boczku
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy

Przygotowanie: 

  1. Cukinię obierz, przekrój i wydrąż miąższ. Zetrzyj na tarce o średnich oczkach, przełóż do miski, posyp odrobiną soli i odstaw na 15 minut. Po tym czasie dokładnie odciśnij cukinię z soku.
  2. Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni.
  3. Usmażony boczek i cebulę dodaj do cukinii i połącz z mąką i jajkami. 
  4. Masę przypraw solą i pieprzem.
  5. Łyżką nakładaj niewielkie placuszki na rozgrzany na patelni olej. 
  6. Smaż z dwóch stron na średnim ogniu, aż się zrumienią.

Wskazówki: 

Część podsmażonego boczku i cebulki możesz zostawić i posypać nimi usmażone placuszki.

Żródło przepisu: 

Mniam

Placuszki z cukinii testowaliśmy już w różnych wydaniach. Tym razem do ciasta dodaliśmy boczek i cebulkę. Okazało się to być bardzo udanym połączeniem. Polecamy! 🙂