Placuszki z kaszy jaglanej z czekoladą

Składniki: 
  • 3/4 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • garść suszonej żurawiny
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 jajko
Przygotowanie: 
  1. Wodę zagotuj, posól, dodaj kaszę i gotuj przez ok. 15 minut na wolnym ogniu (aż kasza wchłonie większość wody). Zdejmij z ognia, przestudź.
  2. Czekoladę połam na mniejsze kawałki, posiekaj.
  3. W blenderze wymieszaj przestudzoną kaszę jaglaną, jajko, cukier, jajko, czekoladę i żurawinę. W razie potrzeby przypraw solą.
  4. Z masy formuj nieduże placuszki i smaż z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Wskazówki: 
  • Kaszę możesz ugotować poprzedniego dnia.
Żródło przepisu: 

nietracczasunagotowanie.blogspot.com

up
125 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: