Kuchenne Przygody

Placuszki z quinoą i kukurydzą

Składniki: 

  • 1 szklanka nieugotowanej quinoi (najlepiej kolorowej)
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki

Przygotowanie: 

  1. Quinoę przepłucz w zimnej wodzie, odsącz na bardzo drobnym sicie. Przełóż do garnka, zalej zimną wodą (2 szklanki), posól. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut. Od czasu do czasu przemieszaj i w razie potrzeby zdejmij „szum”. Jeśli quinoa będzie już ugotowana, ale dalej pozostanie dużo wody, odsącz ją na sitku.
  2. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju.
  3. Quinoę wymieszaj z cebulą, jajkami, mąką, odsączoną kukurydzą, ostrą papryką, solą i pieprzem.
  4. Z tak przygotowanej masy formuj kotleciki i smaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
  5. Przed podaniem odsącz na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.

Wskazówki: 

  • Jeśli nie lubisz cebuli, możesz z niej zrezygnować.

Żródło przepisu: 

Mniam