Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1/2 szklanki amarantusu
- 1 cebula, posiekana
- 1 ziemniak, ugotowany i rozgnieciony
- 2 łyżki bułki tartej
- kilka czarnych oliwek, pokrojone na plasterki
- sól
- pieprz
- ostra papryka
Przygotowanie:
- Soczewicę i amarantus wrzuć do garnka, zalej wodą, dodaj sól i gotuj przez ok. 15 minut. Odsącz.
- Cebulę zeszklij na oleju.
- Wymieszaj ugotowaną soczewicę, amarantus, cebulę, oliwki, bułkę tartą, ostrą paprykę, sól i pieprz.
- Z masy formuj dość duże kotlety. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez ok. 30 minut (w połowie pieczenia przełóż na drugą stronę).
- Podawaj z sosem czosnkowym (wymieszaj 4 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, szczyptę soli i 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę).
Wskazówki:
- Jeśli lubisz, możesz przyprawić kotleciki estragonem.
Żródło przepisu:
Mniam