Placuszki z soczewicą i amarantusem

Składniki: 
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1/2 szklanki amarantusu
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 ziemniak, ugotowany i rozgnieciony
  • 2 łyżki bułki tartej
  • kilka czarnych oliwek, pokrojone na plasterki
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
Przygotowanie: 
  1. Soczewicę i amarantus wrzuć do garnka, zalej wodą, dodaj sól i gotuj przez ok. 15 minut. Odsącz.
  2. Cebulę zeszklij na oleju.
  3. Wymieszaj ugotowaną soczewicę, amarantus, cebulę, oliwki, bułkę tartą, ostrą paprykę, sól i pieprz.
  4. Z masy formuj dość duże kotlety. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz przez ok. 30 minut (w połowie pieczenia przełóż na drugą stronę).
  6. Podawaj z sosem czosnkowym (wymieszaj 4 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, szczyptę soli i 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę).
Wskazówki: 
  • Jeśli lubisz, możesz przyprawić kotleciki estragonem.
Żródło przepisu: 

gourmandelle.com

up
199 users have voted.