Placuszki z tuńczykiem i kukurydzą

Składniki: 
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • około pół łyżeczki soli
  • spora szczypta czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki cayenne
  • 2-3 dymki (cebulka plus szczypior), posiekane
  • 1 łyżeczka posiekanej szałwii
  • pół pęczka szczypiorku, posiekanego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (odcedzonego) 
  • 4 czubate łyżki odcedzonej kukurydzy z puszki (lub gotowanej, pieczonej)
  • kwaśna śmietana i plasterki cytryny do podania
Przygotowanie: 
  1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, cayenne, dymkę, szałwię, szczypiorek i natkę.
  2. Dodaj maślankę, jajko i olej.
  3. Wymieszaj trzepaczką albo mikserem.
  4. Dodaj kukurydzę, podzielonego na mniejsze kawałki tuńczyka i wymieszaj delikatnie łyżką.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Chochelką wlewaj porcje ciasta i usmaż z obu stron na rumiano.
  6. Placuszki z tuńczykiem możesz podać z kwaśną śmietaną. 
Wskazówki: 
  • Spokojnie możesz dodać jeszcze więcej tuńczyka i praktycznie całą puszkę kukurydzy.
Żródło przepisu: 

filozofiasmaku.blogspot.com

up
131 users have voted.