- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- około pół łyżeczki soli
- spora szczypta czarnego pieprzu
- pół łyżeczki cayenne
- 2-3 dymki (cebulka plus szczypior), posiekane
- 1 łyżeczka posiekanej szałwii
- pół pęczka szczypiorku, posiekanego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 szklanka maślanki
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (odcedzonego)
- 4 czubate łyżki odcedzonej kukurydzy z puszki (lub gotowanej, pieczonej)
- kwaśna śmietana i plasterki cytryny do podania
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, cayenne, dymkę, szałwię, szczypiorek i natkę.
- Dodaj maślankę, jajko i olej.
- Wymieszaj trzepaczką albo mikserem.
- Dodaj kukurydzę, podzielonego na mniejsze kawałki tuńczyka i wymieszaj delikatnie łyżką.
- Na patelni rozgrzej olej. Chochelką wlewaj porcje ciasta i usmaż z obu stron na rumiano.
- Placuszki z tuńczykiem możesz podać z kwaśną śmietaną.
Wskazówki:
- Spokojnie możesz dodać jeszcze więcej tuńczyka i praktycznie całą puszkę kukurydzy.
Żródło przepisu:
filozofiasmaku.blogspot.com
Mniam