Kuchenne Przygody

Polędwiczki wieprzowe z kaszką kuskus

Składniki: 

  • 1,5 szklanki kaszki kuskus
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryki: zółta i czerwona
  • 3 małe pomidory
  • 200 g polędwiczek wieprzowych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Dressing:

  • sok z 2 cytryn
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Polędwiczki pokroić w paski, przyprawić, usmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać drobno posiekany czosnek i jeszcze chwilę podsmażyć, wystudzić.
  2. Paprykę i ogórki pokroić w kostkę.
  3. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w paski.
  4. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać w misce, dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki oraz podsmażone, wystudzone polędwiczki i kaszkę kuskus.
  5. Całość polać przygotowanym wcześniej dressingiem, odstawić do lodówki na 1 godzinę.

Wskazówki: 

  • Nie odważyliśmy się na dressing z dwóch cytryn – użyliśmy tylko jedną cytrynę… Było dobre 🙂
  • Za to polędwiczek wieprzowych dodaliśmy ok. 400 g.
  • Powyższe składniki wystarczą na trzy porcje obiadu.

Mniam

Powrót do mięsa odbył się dzięki „Polędwiczkom wieprzowym z kaszką kuskus” (przepis znaleziony na opakowaniu kaszki kuskus). Jest to obiad na zimno (co nie jest jego wadą). Wyszło bardzo smaczne… ale modyfikacja oryginalnego przepisu musiała oczywiście nastąpić (szczegóły na stronie przepisu).