Kuchenne Przygody

Potrawka z bobem, cukinią i kurczakiem

Składniki: 

  • 100 g bobu
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 filety z kurczaka
  • 200 g młodych ziemniaków
  • 1/2 l bulionu drobiowego
  • 1 brokuł
  • 1 młoda cukinia
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki posiekanych listków świeżego estragonu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Bób ugotuj (ok. 20 minut), przestudź i obierz. 
  2. Piersi kurczaka umyj, osusz, usuń błonki. Każdy filet pokrój na cztery kawałki. Skrop sokiem z cytryny, oliwą, oprósz solą i pieprzem. Odstaw na kilka minut.
  3. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę , wrzuć ziemniaki pokrojone w plasterki i co jakiś czas przemieszaj. Po ok. 5 minutach wlej bulion, przykryj patelnię i duś całość przez około 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  4. W międzyczasie usmaż piersi kurczaka na patelni grillowej. Zdejmij z ognia i zostaw na patelni jeszcze przez kilka minut. Potem pokrój na paski.
  5. Zdejmij pokrywkę, zwiększ ogień i gdy bulion na patelni solidnie zawrze, dodaj podzielone na cząstki brokuły, pokrojoną w plasterki cukinię i kawałki kurczaka.
  6. Gotuj jeszcze 3 minuty.
  7. Kilka łyżek gorącego sosu wlej do miseczki, dodaj śmietanę, wymieszaj i wlej z powrotem na patelnię, energicznie mieszając.
  8. Dodaj bób, przypraw solą i pieprzem i jeszcze raz wymieszaj.
  9. Na koniec dodaj estragon, zdejmij patelnię z ognia, przykryj i odstaw na kilka minut.

Wskazówki: 

  • Jeśli nie masz świeżego estragonu (tak jak ja 😉 ), użyj suszonego.
  • Warzywa podczas mieszania dość łatwo się rozpadają, więc potrawa nie wygląda oszałamiająco, ale smakuje naprawdę dobrze 🙂

Żródło przepisu: 

Mniam