Składniki:
- 100 g bobu
- 1 łyżka oliwy
- 4 filety z kurczaka
- 200 g młodych ziemniaków
- 1/2 l bulionu drobiowego
- 1 brokuł
- 1 młoda cukinia
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki posiekanych listków świeżego estragonu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Bób ugotuj (ok. 20 minut), przestudź i obierz.
- Piersi kurczaka umyj, osusz, usuń błonki. Każdy filet pokrój na cztery kawałki. Skrop sokiem z cytryny, oliwą, oprósz solą i pieprzem. Odstaw na kilka minut.
- W głębokiej patelni rozgrzej oliwę , wrzuć ziemniaki pokrojone w plasterki i co jakiś czas przemieszaj. Po ok. 5 minutach wlej bulion, przykryj patelnię i duś całość przez około 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- W międzyczasie usmaż piersi kurczaka na patelni grillowej. Zdejmij z ognia i zostaw na patelni jeszcze przez kilka minut. Potem pokrój na paski.
- Zdejmij pokrywkę, zwiększ ogień i gdy bulion na patelni solidnie zawrze, dodaj podzielone na cząstki brokuły, pokrojoną w plasterki cukinię i kawałki kurczaka.
- Gotuj jeszcze 3 minuty.
- Kilka łyżek gorącego sosu wlej do miseczki, dodaj śmietanę, wymieszaj i wlej z powrotem na patelnię, energicznie mieszając.
- Dodaj bób, przypraw solą i pieprzem i jeszcze raz wymieszaj.
- Na koniec dodaj estragon, zdejmij patelnię z ognia, przykryj i odstaw na kilka minut.
Wskazówki:
- Jeśli nie masz świeżego estragonu (tak jak ja ;) ), użyj suszonego.
- Warzywa podczas mieszania dość łatwo się rozpadają, więc potrawa nie wygląda oszałamiająco, ale smakuje naprawdę dobrze :)
Żródło przepisu:
magazyn-kuchnia.pl
0
Skomentuj