Prosta i aromatyczna zapiekanka makaronowa z cukinią, papryką i kiełbasą

Składniki: 
  • 300 g dobrej kiełbasy, pokrojonej w cienkie paseczki (metodą julienne)
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 szczypty ziół prowansalskich
  • oliwa z oliwek
  • 1 czerwona papryka, umyta, pozbawiona gniazda nasiennego, pokrojona w cienkie paseczki (metodą julienne)
  • sól
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plastry
  • 2 cukinie, umyte, obrane, starte na tarce o grubych oczkach, odsączone
  • 4 łyżki białego wina wytrawnego
  • 2 żółtka jaj
  • świeżo mielony pieprz
  • 300 g makaronu świderki (fusilli), ugotowanego al dente
  • 100 g sera ementaler, startego na tarce
Przygotowanie: 
  1. Paski kiełbasy przełóż na gorącą patelnię (bez dodatku oleju). Smaż parę minut, co jakiś czas mieszając. Przełóż do miski.
  2. W rondlu podgrzej śmietanę, dodaj zioła prowansalskie. Podgrzej, nie doprowadzając do zagotowania. Śmietanę z ziołami odstaw do przestygnięcia.
  3. Na tę samą patelnię, na której smażyłą się kiełbasa, wlej niewielką ilość oliwy z oliwek, dodaj pokrojoną paprykę, dopraw solą. Smaż około 5 minut, co chwilę mieszając. Podsmażoną paprykę przełóż do naczynia z kiełbasą.
  4. Na tę samą patelnię wlej niewielką ilość oliwy z oliwek, do zimnej oliwy dodaj plastry czosnku, następnie starte na tarce o grubych oczkach cukinie (startą cukinię powinniśmy odsączyć wcześniej z nadmiaru soku) oraz sól. Smaż około 4 minut, co chwilę mieszając.
  5. Do podsmażonej cukinii dodaj wcześniej podsmażoną kiełbasę i paprykę. Dodaj białe wytrawne wino, smaż do momentu odparowania alkoholu. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, następnie dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj.
  6. Do śmietany z ziołami prowansalskimi dodaj żółtka, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Śmietaną zalej makaron z warzywami i kiełbasą. Wymieszaj.
  7. Wszystkie składniki przełóż do naczynia żaroodpornego. Górę dania posyp startym żółtym serem.
  8. Zapiekankę włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C (góra i dół) na 20-30 minut.
  9. Po wyciągnięciu z piekarnika – odstaw do przestygnięcia.
Wskazówki: 
  • Zamiast oliwy możesz użyć oleju rzepakowego do smażenia.
Żródło przepisu: 

kuchnialidla.pl

up
101 users have voted.