Przekąska łososiowo-kalafiorowa

Składniki: 
  • 325 g wędzonego łososia
  • 800 g kalafiora
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki masła
  • garść natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • szczypta kurkumy
  • szczypta curry
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • 2 liście laurowe
Przygotowanie: 
  1. Jajka ugotuj na twardo, przelej zimną wodą, obierz ze skorupek. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  2. Napełnij brytfankę do połowy ciepłą wodą, dodaj wędzoną rybę, liście laurowe i przykryj folią. Wstaw do piekarnika na 12 minut, wyjmij, odlej wodę, przykryj znowu folią i odstaw na bok.
  3. Na tarce zetrzyj całego kalafiora, łącznie z twardszymi częściami (wcześniej zdejmij liście, umyj go i osusz papierowym ręcznikiem). Rozgrzej na wysokim ogniu patelnię, wlej oliwę i dorzuć posiekany szczypior, a po minucie posiekane ząbki czosnku. Energicznie mieszaj, by nie dopuścić do zbrązowienia. Zmniejsz ogień pod patelnią i dorzuć startego kalafiora, sól, kurkumę i curry w proszku. Nie przerywając mieszania, smaż jeszcze 6-9 minut, aż do odparowania całego płynu i soków z kalafiora. Po tym czasie zdejmij patelnię z ognia, przykryj ją pokrywką lub folią, aby danie zachowało ciepło.
  4. Obrane ze skorupek jajka pokrój na ćwiartki. Posiekaj drobno zioła, zetrzyj na tarce odrobinę skórki z cytryny, a ją samą przekrój na pół.
  5. Rozdrobnij rybę i wymieszaj ją z kalafiorem. Dodaj ćwiartki jajek i łyżkę posiekanych ziół. Wyciśnij na wierzch sok z połówki cytryny, zamieszaj.
  6. Dodaj drobno posiekany szczypiorek, resztę ziół, posyp startą skórką cytryny, zamieszaj.
Wskazówki: 
  • 1/3 proporcji z powyższego przepisu wystarczy na lekką kolację dla dwóch osób.
up
253 users have voted.

Wpisy blogowe z tym przepisem:

Kolacja z łososiem w tle

Uwielbiam Men's Health. Oprócz wielu ciekawostek, artykułów o zdrowiu i relacjach damsko-męskich, można tam znaleźć także wiele przepisów. Najczęściej są one łatwe w przygotowaniu, smaczne i zdrowe. Dzisiaj jeden z przepisów wypróbowaliśmy na sobie - danie łososiowe-kalafiorowe. Raczej przekąska niż danie na obiad.

Oryginalny smak, ale w pozytywnym znaczeniu tego słowa.

Polecamy na lekką i zdrową kolację.