Kuchenne Przygody

Przepyszne wegeburgery

Składniki: 

Składniki na około 10 kotletów:

  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki prażonego słonecznika
  • 1/2 szklanki prażonego sezamu
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 2 łyżeczki pietruszki
  • łyżeczka suszonego imbiru albo 3 cm świeżego korzenia startego drobno na tarce
  • 1/4 łyżeczki chili
  • sól
  • czarny pieprz

Do tego:

  • bułki
  • pomidor
  • sałata
  • ogórek konserwowy
  • ketchup
  • czerwona cebula

Przygotowanie: 

  1. Wszystkie składniki wrzuć do dużej miski i mieszaj rękami, aż do uzyskania klejącej masy. Jeżeli masa nie klei się wystarczająco, wystarczy dodać jeszcze więcej oleju i mąki. 
  2. Uformuj kotlety i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni, w połowie czasu pieczenia (albo po upływie 20 minut) delikatnie obróć kotlety na drugą stronę. 
  4. Bułki do burgerów przekrój na pół, ułóż na blaszce i podpiecz parę minut w piekarniku.
  5. Na ciepłej połówce bułki układaj sałatę, polej ją ketchupem, na to połóż wegeburger, plasterki pomidora, plasterki czerwonej cebuli i plasterki pomidora. Polej jeszcze raz ketchupem i przykryj drugą połówką bułki.

Wskazówki: 

  • Wegeburgery możesz także podać jako kotlety, z surówką lub innymi ulubionymi dodatkami 🙂

Mniam