Kuchenne Przygody

Pstrąg pieczony w migdałowej skorupce – prosty, pyszny obiad

Składniki: 

  • 2-3 pstrągi (w zależności od tego, dla ilu osób przyrządzasz obiad)
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki tartych migdałów
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • olej

Przygotowanie: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
  2. Pstrąga umyj, osusz, w razie potrzeby odetnij głowy.
  3. Porządnie przypraw solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 10-15 minut.
  4. Każdego pstrąga obtocz w tartych migdałach i przełóż do naczynia do pieczenia wysmarowanego olejem.
  5. Przed pieczeniem skrop delikatnie każdą rybę olejem.
  6. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 25-30 minut.
  7. W międzyczasie na suchej patelni upraż płatki migdałowe.
  8. Przed podaniem posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.
  9. Podawaj z ulubionymi warzywami.

Wskazówki: 

  • Jako dodatek polecam np. mini marchewki podduszone na oleju z masłem z tymiankiem, miodem i sokiem z cytryny.

Mniam