Pstrąg pieczony w panierce migdałowo-serowej

Składniki: 
  • 40 dag filetów z pstrąga ze skórą
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • ok. 1/3 szklanki mielonych migdałów
  • 3 łyżki tartego sera Dziugas
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
Przygotowanie: 
  1. Piekarnik rozgrzej do ok. 175 stopni.
  2. Filety umyj, osusz, usuń większe ości i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Filety z obu stron oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny.
  4. Migdały wymieszaj z serem i czosnkiem.
  5. Każdy kawałek pstrąga obtaczaj dokładnie w panierce (dociskaj ręką).
  6. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia albo na silikonowej podkładce do pieczenia.
  7. Piecz przez ok. 20 minut.
  8. 5 minut przed końcem pieczenia zwiększ temperaturę do 200 stopni.
Wskazówki: 
  • Przed podaniem możesz posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
Żródło przepisu: 

Własny

up
190 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: