Kuchenne Przygody

Pstrąg pieczony w panierce migdałowo-serowej

Składniki: 

  • 40 dag filetów z pstrąga ze skórą
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • ok. 1/3 szklanki mielonych migdałów
  • 3 łyżki tartego sera Dziugas
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku

Przygotowanie: 

  1. Piekarnik rozgrzej do ok. 175 stopni.
  2. Filety umyj, osusz, usuń większe ości i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Filety z obu stron oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny.
  4. Migdały wymieszaj z serem i czosnkiem.
  5. Każdy kawałek pstrąga obtaczaj dokładnie w panierce (dociskaj ręką).
  6. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia albo na silikonowej podkładce do pieczenia.
  7. Piecz przez ok. 20 minut.
  8. 5 minut przed końcem pieczenia zwiększ temperaturę do 200 stopni.

Wskazówki: 

  • Przed podaniem możesz posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.

Mniam