- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 40 wyświetleń
Składniki:
Składniki (na 2 porcje)
- 50 g masła + do posmarowania foremek
- 1 łyżka mielonych migdałów + do posypania foremek
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 żółtko i 1 jajko – ogrzane do temperatury pokojowej
- 1 – 2 łyżki (do smaku) cukru pudru
opcjonalnie: 4 łyżki likieru Baileys lub kawowego likieru Kahlua
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzej do 220 stopni.
- Foremki wysmaruj masłem i obsyp migdałami.
- Czekoladę połam na kawałeczki. Razem z masłem przełóż do miseczki i podgrzewaj w kąpieli wodnej (np. nad garnkiem z gotującą wodą). Mieszaj, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą.
- Ubij żółtko i jajko razem z cukrem pudrem na puszysty krem. Bardzo delikatnie, tak aby piana nie opadła, wymieszaj drewnianą łyżką z masą czekoladową, a następnie ze mielonymi migdałami (i ewentualnie likierem).
- Masę wlej do foremek i wstaw do piekarnika na około 10 minut, aż puddingi urosną i zastygną.
- Podawaj na ciepło.
Wskazówki:
- Przed podaniem możesz posypać mielonymi migdałami.
- Jeśli nie chcesz, żeby pudding był płynny w środku, potrzymaj go parę minut dłużej w piekarniku.
- Zamiast foremek możesz użyć kamionkowych kubków.
Przepis bierze udział w akcji:
Mniam