Kuchenne Przygody

Pudding czekoladowy z płynnym środkiem

Składniki: 

Składniki (na 2 porcje)

  • 50 g masła + do posmarowania foremek
  • 1 łyżka mielonych migdałów + do posypania foremek
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 żółtko i 1 jajko – ogrzane do temperatury pokojowej
  • 1 – 2 łyżki (do smaku) cukru pudru

opcjonalnie: 4 łyżki likieru Baileys lub kawowego likieru Kahlua

Przygotowanie: 

  1. Piekarnik nagrzej do 220 stopni.
  2. Foremki wysmaruj masłem i obsyp migdałami.
  3. Czekoladę połam na kawałeczki. Razem z masłem przełóż do miseczki i podgrzewaj w kąpieli wodnej (np. nad garnkiem z gotującą wodą). Mieszaj, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą.
  4. Ubij żółtko i jajko razem z cukrem pudrem na puszysty krem. Bardzo delikatnie, tak aby piana nie opadła, wymieszaj drewnianą łyżką z masą czekoladową, a następnie ze mielonymi migdałami (i ewentualnie likierem).
  5. Masę wlej do foremek i wstaw do piekarnika na około 10 minut, aż puddingi urosną i zastygną.
  6. Podawaj na ciepło.

Wskazówki: 

  • Przed podaniem możesz posypać mielonymi migdałami.
  • Jeśli nie chcesz, żeby pudding był płynny w środku, potrzymaj go parę minut dłużej w piekarniku.
  • Zamiast foremek możesz użyć kamionkowych kubków.

Przepis bierze udział w akcji:

Mniam