- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: azjatycka
- 52 wyświetleń
Składniki:
- 20 g masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 pęczek bazylii
- 1-2 świeże, ostre czerwone papryczki
- 500 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 5 ząbków czosnku
- 1 szalotka
- 30 g świeżego imbiru
- olej słonecznikowy
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki sosu sojowego
- 400 ml mleczka kokosowego
- sól
- pieprz
- ryż
Przygotowanie:
- Mięso mielone wrzuć do miski, dodaj pieprz cayenne, 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Dopraw szczyptą cynamonu. Dodaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej i drobno posiekaną papryczkę chili (jedną albo pół). Całość przypraw pieprzem i solą i dobrze wymieszaj.
- Z masy mięsnej uformuj pulpeciki, podsyp je mąką ziemniaczaną i usmaż z każdej strony na rozgrzanym oleju. Kiedy już będą „ścięte” z każdej strony, przełóż je na talerz.
- Szalotkę, czosnek, starty imbir i drobno posiekaną papryczkę wrzuć na patelnię. Chwilę podsmaż, dodaj pomidory i 1 puszkę mleczka kokosowego.
- Przypraw 2 łyżkami sosu sojowego.
- Pulpeciki wkłóż do sosu, delikatnie wymieszaj.
- Gotuj ok. 10-15 minut.
- Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
Wskazówki:
Ilość papryczki chili dostosuj do swoich preferencji co do pikantności dania.
Żródło przepisu:
Mniam