Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim

Składniki: 
  • 20 g masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 pęczek bazylii
  • 1-2 świeże, ostre czerwone papryczki
  • 500 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 szalotka
  • 30 g świeżego imbiru
  • olej słonecznikowy
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • sól
  • pieprz
  • ryż
Przygotowanie: 
  1. Mięso mielone wrzuć do miski, dodaj pieprz cayenne, 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Dopraw szczyptą cynamonu. Dodaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej i drobno posiekaną papryczkę chili (jedną albo pół). Całość przypraw pieprzem i solą i dobrze wymieszaj.
  2. Z masy mięsnej uformuj pulpeciki, podsyp je mąką ziemniaczaną i usmaż z każdej strony na rozgrzanym oleju. Kiedy już będą "ścięte" z każdej strony, przełóż je na talerz.
  3. Szalotkę, czosnek, starty imbir i drobno posiekaną papryczkę wrzuć na patelnię. Chwilę podsmaż, dodaj pomidory i 1 puszkę mleczka kokosowego.
  4. Przypraw 2 łyżkami sosu sojowego.
  5. Pulpeciki wkłóż do sosu, delikatnie wymieszaj.
  6. Gotuj ok. 10-15 minut.
  7. Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
Wskazówki: 

Ilość papryczki chili dostosuj do swoich preferencji co do pikantności dania.

Żródło przepisu: 

kuchnialidla.pl

up
213 users have voted.