Pulpety z czerwonej fasoli z salsą pomidorową

Składniki: 
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzyskiego)
  • 2/3 puszki kukurydzy
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • pęczek szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mango
  • 1 czerwona cebula
  • 200-300 g pomidorków koktajlowych
Przygotowanie: 
  1. Fasolę odsącz, przepłucz i rozdrobnij widelcem na papkę.
  2. Pomidory z puszki odsącz na sitku i delikatnie przesiekaj. Dodaj do fasoli.
  3. Szczypiorek posiekaj i również wrzuć do masy na pulpety.
  4. Kukurydzę odsącz, dodaj do masy fasolowej. Wymieszaj.
  5. Masę przypraw kuminem, ostrą papryką i solą.
  6. Dodaj tyle bułki tartej, żeby masa miała zwartą konsystencję.
  7. 1/4 szklanki bułki tartej wymieszaj z 1 łyżką oliwy.
  8. Z masy fasolowej formuj pulpety, obtaczaj je w bułce tartej wymieszanej z oliwą (otrzepuj z nadmiaru panierki) i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Piecz w piekarniku nagrzanym do ok. 185 stopni C przez ok. 25-30 minut.
  10. W międzyczasie przygotuj salsę z pomidorków koktajlowych, mango i cebuli. Mango obkrój wzdłuż pestki. Obierz i posiekaj. Pomidorki umyj, osusz i również posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Przypraw odrobiną soli i oliwą.
  11. Upieczone pulpety podawaj z salsą.
Wskazówki: 
  • Zamiast salsy pomidorowo-mangowej, pulpety możesz podać np. z puree z buraczków.

Wpis bierze udział w akcji:
Wegetariański obiad IV

Żródło przepisu: 
up
164 users have voted.