- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 40 wyświetleń
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1-2 cebule
- kilka ząbków czosnku
- dwie łodygi selera naciowego (ewentualnie)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- przyprawa do mięsa mielonego Kamis
- oliwa
- smalec do smażenia
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- 1 mała kwaśna śmietana
- 2 łyżki mąki
- tymianek
Przygotowanie:
- Cebulę i seler naciowy drobno posiekaj i zeszklij na oliwie. Trochę przestudź i dodaj do mięsa mielonego. Dodaj jeszcze mąkę ziemniaczaną, przyprawę do mięsa mielonego, paprykę ostrą, czosnek, pieprz, sól. Wymieszaj dokładnie.
- Z masy mięsnej formuj niewielkie pulpety, obtocz je w bułce tartej i podsmaż z każdej strony na rozgrzanym smalcu.
- Podsmażone pulpety podlej wodą (ma przykryć pulpety) i duś na niewielkim ogniu ok. 20 minut.
- Wyjmij pulpety z patelni. Do gotującego się wywaru dodaj śmietanę wymieszaną z mąką i kilkoma łyżkami wywaru. Energicznie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
- Podawaj z kaszą (np. gryczaną) i surówką.
Wskazówki:
- Jeśli w sosie zrobią się grudki, możesz je zlikwidować mikserem (wymieszaj dokładnie sos nasadką do ubijania piany).
Mniam
Przepisu na smaczny obiad nie trzeba szukać w egzotycznych i dalekich kuchniach. Zwykłe pulpety z kaszą gryczaną zrobione z sercem też się sprawdzają 🙂 Dzisiaj polecamy pulpety w sosie śmietanowym.