Pulpety z sosem śmietanowym

Składniki: 
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1-2 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • dwie łodygi selera naciowego (ewentualnie)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • przyprawa do mięsa mielonego Kamis
  • oliwa
  • smalec do smażenia
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • 1 mała kwaśna śmietana
  • 2 łyżki mąki
  • tymianek
Przygotowanie: 
  1. Cebulę i seler naciowy drobno posiekaj i zeszklij na oliwie. Trochę przestudź i dodaj do mięsa mielonego. Dodaj jeszcze mąkę ziemniaczaną, przyprawę do mięsa mielonego, paprykę ostrą, czosnek, pieprz, sól. Wymieszaj dokładnie.
  2. Z masy mięsnej formuj niewielkie pulpety, obtocz je w bułce tartej i podsmaż z każdej strony na rozgrzanym smalcu.
  3. Podsmażone pulpety podlej wodą (ma przykryć pulpety) i duś na niewielkim ogniu ok. 20 minut.
  4. Wyjmij pulpety z patelni. Do gotującego się wywaru dodaj śmietanę wymieszaną z mąką i kilkoma łyżkami wywaru. Energicznie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
  5. Podawaj z kaszą (np. gryczaną) i surówką.

 

Wskazówki: 
  • Jeśli w sosie zrobią się grudki, możesz je zlikwidować mikserem (wymieszaj dokładnie sos nasadką do ubijania piany).
up
163 users have voted.

Wpisy blogowe z tym przepisem:

Nie ma to jak dobry polski obiad :)

Przepisu na smaczny obiad nie trzeba szukać w egzotycznych i dalekich kuchniach. Zwykłe pulpety z kaszą gryczaną zrobione z sercem też się sprawdzają :) Dzisiaj polecamy pulpety w sosie śmietanowym.