Puszyste i wilgotne babeczki jogurtowe z jagodami

Składniki: 
  • 80 ml oleju (np. rzepakowego)
  • 1/3 - 1/2 szklanki cukru trzcinowego (najlepiej drobnego)
  • 1 jajko
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 300 - 350 g świeżych jagód
Przygotowanie: 
  1. W dużej misce wymieszaj trzepaczką olej, cukier, jajko i sok z cytryny.
  2. Dodaj jogurt i wymieszaj.
  3. Dodaj przesianą mąkę z sodą i wymieszaj (ciasto powinno wyjść dość gęste).
  4. Dodaj jagody i delikatnie przemieszaj.
  5. Foremki do babeczek wyłóż papilotkami i nałóż do nich porcje ciasta (do ok. 2/3 objętości).
  6. Piecz przez ok. 25 minut w temp. 185 stopni C (do tzw. suchego patyczka).
  7. Po wyjęciu z piekarnika przestudź na kratce.
Wskazówki: 
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Do mieszania nie używaj miksera.
  • Mieszaj tylko do połączenia składników.
Żródło przepisu: 
up
52 users have voted.