Składniki:
- 80 ml oleju (np. rzepakowego)
- 1/3 - 1/2 szklanki cukru trzcinowego (najlepiej drobnego)
- 1 jajko
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 300 g jogurtu greckiego
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 300 - 350 g świeżych jagód
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj trzepaczką olej, cukier, jajko i sok z cytryny.
- Dodaj jogurt i wymieszaj.
- Dodaj przesianą mąkę z sodą i wymieszaj (ciasto powinno wyjść dość gęste).
- Dodaj jagody i delikatnie przemieszaj.
- Foremki do babeczek wyłóż papilotkami i nałóż do nich porcje ciasta (do ok. 2/3 objętości).
- Piecz przez ok. 25 minut w temp. 185 stopni C (do tzw. suchego patyczka).
- Po wyjęciu z piekarnika przestudź na kratce.
Wskazówki:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Do mieszania nie używaj miksera.
- Mieszaj tylko do połączenia składników.
Żródło przepisu:
0
Skomentuj