Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2-3 cukinie o łącznej wadze około 0,5 kg
- 2 cebule
- 30 dag dobrej "wiejskiej" kiełbasy
- 2 jajka
- 3 czubate łyżki pszennej mąki
- 2 łyżki oleju
- 3/4 szklanki mleka
- świeżo zmielony czarny pieprz (dużo)
- sól
- 2 łyżki oleju i bułka tarta do wysmarowania formy
Przygotowanie:
- Cebulę posiekaj, kiełbasę pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól i smaż często mieszając na średnim ogniu przez 3-4 minuty, aż zacznie się szklić. Dodaj kiełbasę, zwiększ ogień i smaż często mieszając przez 2 minuty. Zdejmij z ognia.
- Cukinię obierz, wydrąż nasiona i starkuj w malakserze na średnich oczkach. Przełóż do miski, posyp solą i odstaw na kilka minut, żeby puściła soki. Po tym czasie, dokładnie ją odciśnij z płynów.
- Ziemniaki obierz i również starkuj w malakserze na średnich oczkach.
- Mleko podgrzej, kiedy będzie już prawie wrzące, zalej nim ziemniaki i dokładnie wymieszaj.
- Do ziemniaków dodaj cukinię, jajka, mąkę, olej, cebulę z kiełbasą. Przypraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj.
- Masę przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i posypanego bułką tartą. Babka powinna mieć grubość 4-5 cm.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz przez 60 minut, następnie zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze przez 20 minut, aż wierzch się pięknie zrumieni.
Wskazówki:
- Podawaj np. z surówką z kiszonej kapusty.
Żródło przepisu:
0
Skomentuj