Kuchenne Przygody

Pyszna babka ziemniaczana z cukinią i kiełbasą

Składniki: 

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2-3 cukinie o łącznej wadze około 0,5 kg
  • 2 cebule
  • 30 dag dobrej „wiejskiej” kiełbasy
  • 2 jajka 
  • 3 czubate łyżki pszennej mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • świeżo zmielony czarny pieprz (dużo)
  • sól
  • 2 łyżki oleju i bułka tarta do wysmarowania formy

Przygotowanie: 

  1. Cebulę posiekaj, kiełbasę pokrój w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól i smaż często mieszając na średnim ogniu przez 3-4 minuty, aż zacznie się szklić. Dodaj kiełbasę, zwiększ ogień i smaż często mieszając przez 2 minuty. Zdejmij z ognia.
  3. Cukinię obierz, wydrąż nasiona i starkuj w malakserze na średnich oczkach. Przełóż do miski, posyp solą i odstaw na kilka minut, żeby puściła soki. Po tym czasie, dokładnie ją odciśnij z płynów.
  4. Ziemniaki obierz i również starkuj w malakserze na średnich oczkach.
  5. Mleko podgrzej, kiedy będzie już prawie wrzące, zalej nim ziemniaki i dokładnie wymieszaj.
  6. Do ziemniaków dodaj cukinię, jajka, mąkę, olej, cebulę z kiełbasą. Przypraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj.
  7. Masę przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i posypanego bułką tartą. Babka powinna mieć grubość 4-5 cm.
  8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz przez 60 minut, następnie zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze przez 20 minut, aż wierzch się pięknie zrumieni.

Wskazówki: 

Mniam