Kuchenne Przygody

Pyszne babeczki z bananów i słodkich ziemniaków

Składniki: 

  • 2 średniej wielkości bataty (słodkie ziemniaki) lub ok. 1 szklanka gotowego puree z pieczonych batatów
  • 2-3 dojrzałe banany
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/3 szklanki oleju (np. kokosowego) albo rozpuszczonego masła
  • 2 duże jajka
  • 1,5 szklanki mąki (ja wymieszałam mąkę pszeniczną pełnoziarnistą z mąką tortową i mąką gryczaną)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • aromat waniliowy do smaku

Przygotowanie: 

  1. Słodkie ziemniaki upiecz w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stoni C. Muszą być miękkie, powinno to zająć ok. 40 minut. Przestudź, zdejmij skórkę i rozgnieć widelcem albo blenderem.
  2. Banany rozgnieć widelcem.
  3. Wymieszaj banany, bataty, jajka, olej, miód i aromat waniliowy.
  4. W osobnej misce wymieszaj suche składniki (mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon).
  5. Połącz zawartość obu misek i dość dokładnie wymieszaj łyżką.
  6. Foremki do babeczek wyłóż papilotkami. Nakładaj ciasto do ok. 3/4 wysokości foremek.
  7. Piecz przez ok. 25 minut w temp. 180 stopni C.
  8. Po wyjęciu z piekarnika przestudź na kratce.

Wskazówki: 

  • Do babeczek możesz dodać posiekaną czekoladę (ok. 100 g).

Żródło przepisu: 

thecrunchysoup.wordpress.com

Mniam