Składniki:
- 2 średniej wielkości bataty (słodkie ziemniaki) lub ok. 1 szklanka gotowego puree z pieczonych batatów
- 2-3 dojrzałe banany
- 1/4 szklanki miodu
- 1/3 szklanki oleju (np. kokosowego) albo rozpuszczonego masła
- 2 duże jajka
- 1,5 szklanki mąki (ja wymieszałam mąkę pszeniczną pełnoziarnistą z mąką tortową i mąką gryczaną)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- aromat waniliowy do smaku
Przygotowanie:
- Słodkie ziemniaki upiecz w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stoni C. Muszą być miękkie, powinno to zająć ok. 40 minut. Przestudź, zdejmij skórkę i rozgnieć widelcem albo blenderem.
- Banany rozgnieć widelcem.
- Wymieszaj banany, bataty, jajka, olej, miód i aromat waniliowy.
- W osobnej misce wymieszaj suche składniki (mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon).
- Połącz zawartość obu misek i dość dokładnie wymieszaj łyżką.
- Foremki do babeczek wyłóż papilotkami. Nakładaj ciasto do ok. 3/4 wysokości foremek.
- Piecz przez ok. 25 minut w temp. 180 stopni C.
- Po wyjęciu z piekarnika przestudź na kratce.
Wskazówki:
- Do babeczek możesz dodać posiekaną czekoladę (ok. 100 g).
Żródło przepisu:
thecrunchysoup.wordpress.com
0
Skomentuj