- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 32 wyświetleń
Składniki:
- 1 puszka cieciorki / 400 g / 1 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 1/4 szklanki syropu klonowego, z agawy lub innego
- 1/4 szklanki mąki z amarantusa
- 1/2 gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Ciecierzycę odsącz, przepłucz i zmiksuj na gładką papkę (np. w małym pojemniku siekającym malaksera). W trakcie miksowania dodaj do ciecierzycy syrop klonowy.
- Ciecierzycę przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj łyżką.
- Z ciasta formuj kulki, spłaszczaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wierzch możesz ponaciskać widelcem (żeby ładnie wyglądały 🙂 ).
- Piecz przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C.
Wskazówki:
- Zamiast mąki amarantowej możesz użyć dowolnej innej (ja użyłam gryczanej).
Przepis bierze udział w akcji:
Mniam