Kuchenne Przygody

Pyszne bezglutenowe ciastka z ciecierzycy

Składniki: 

  • 1 puszka cieciorki / 400 g / 1 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1/4 szklanki syropu klonowego, z agawy lub innego
  • 1/4 szklanki mąki z amarantusa
  • 1/2 gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie: 

  1. Ciecierzycę odsącz, przepłucz i zmiksuj na gładką papkę (np. w małym pojemniku siekającym malaksera). W trakcie miksowania dodaj do ciecierzycy syrop klonowy.
  2. Ciecierzycę przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj łyżką.
  3. Z ciasta formuj kulki, spłaszczaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wierzch możesz ponaciskać widelcem (żeby ładnie wyglądały 🙂 ).
  5. Piecz przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C.

Wskazówki: 

  • Zamiast mąki amarantowej możesz użyć dowolnej innej (ja użyłam gryczanej).

Przepis bierze udział w akcji:

Mniam