- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: na słodko
- 38 wyświetleń
Składniki:
- 0,5 kg płatków owsianych
- 1 szklanka mleka sojowego
- 80 g masła
- 80 g oleju albo masła kokosowego
- 4-5 łyżek miodu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki słonecznika
Przygotowanie:
- Płatki zalej szklanką mleka i odstaw na ok. 30-60 minut, żeby zmiękły.
- W tym czasie upraż na suchej patelni wiórki kokosowe (uważaj, bardzo łatwo się przypalają!).
- Zdejmij wiórki z patelni i upraż na niej ziarna słonecznika.
- Masło, masło kokosowe i miód rozpuść w niedużym garnuszku.
- Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj więcej płatków.
- Piekarnik rozgrzej do ok. 190 stopni C.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładaj ciasto (1 łyżka na jedno ciastko) i formuj z niego ciastka.
- Ciastka nie urosną, więc możesz je układać bardzo blisko siebie.
- Piecz przez ok. 25 minut (aż wierzch będzie ładnie zrumieniony).
- Przed zdjęciem z blaszki pozwól ciastkom ostygnąć i trochę „stężeć”.
Wskazówki:
- Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Mniam