Kuchenne Przygody

Pyszne ciasteczka owsiane bez mąki i cukru

Składniki: 

  • 0,5 kg płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 80 g masła
  • 80 g oleju albo masła kokosowego
  • 4-5 łyżek miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki słonecznika

Przygotowanie: 

  1. Płatki zalej szklanką mleka i odstaw na ok. 30-60 minut, żeby zmiękły.
  2. W tym czasie upraż na suchej patelni wiórki kokosowe (uważaj, bardzo łatwo się przypalają!).
  3. Zdejmij wiórki z patelni i upraż na niej ziarna słonecznika.
  4. Masło, masło kokosowe i miód rozpuść w niedużym garnuszku.
  5. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj więcej płatków.
  6. Piekarnik rozgrzej do ok. 190 stopni C.
  7. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładaj ciasto (1 łyżka na jedno ciastko) i formuj z niego ciastka.
  8. Ciastka nie urosną, więc możesz je układać bardzo blisko siebie.
  9. Piecz przez ok. 25 minut (aż wierzch będzie ładnie zrumieniony).
  10. Przed zdjęciem z blaszki pozwól ciastkom ostygnąć i trochę „stężeć”.

Wskazówki: 

  • Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Mniam