Kuchenne Przygody

Pyszne ciasto z soczewicy – bez mąki i tłuszczu

Składniki: 

  • 1 szklanka soczewicy
  • 3 jajka
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 3 duże daktyle (albo 6 małych)
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki zmielonych migdałów 
  • 4 łyżki posiekanej suszonej żurawiny
  • 1-2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Szczypta soli

Przygotowanie: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.
  2. Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie. Odsącz i trochę przestudź.
  3. Banany pokrój w grube plasterki.
  4. Z daktyli wyjmij pestkę i delikatnie przesiekaj.
  5. Wszystkie składniki (oprócz żurawiny) wrzucić do blendera i zmiksuj na gładką masę.
  6. Na końcu dodaj żurawinę i dokładnie wymieszaj. 
  7. Ciasto przelej do małej keksówki (najlepiej silikonowej).
  8. Piecz ok. 35 minut.

Wskazówki: 

  • Ciasto możesz polać rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypać płatkami migdałów oraz żurawiną.
  • Zamiast soczewicy możesz użyć ciecierzycy z puszki.
  • Zamiast cukru i daktyli możesz użyć stewii w proszku (4-5 łyżeczek).

Żródło przepisu: 

nietracczasunagotowanie.blogspot.com

Mniam