Kuchenne Przygody

Pyszne i zdrowe babeczki cukiniowo-bananowe

Składniki: 

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 cukinia
  • 1 duże jabłko
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1 jajko
  • ½ szklanki oleju kokosowego albo masła kokosowego

Przygotowanie: 

  1. Cukinię obierz, w razie potrzeby wydrąż z pestek i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Przełóż do dużej miski, posól i odstaw na kilkanaście minut aż puści soki.
  2. Po tym czasie cukinię dokładnie odciśnij, sok wylej.
  3. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach (na papkę). Przełóż do niedużego garnuszka i gotuj przez ok. 15 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj 1 łyżeczkę cukru trzcinowego. Delikatnie przestudź i przełóż do miski z cukinią.
  4. Banana rozduś widelcem na jednolitą papkę i również przełóż do miski z cukinią.
  5. Do tej samej miski dodaj miód, jajko i rozpuszczony olej kokosowy (albo masło kokosowe). Wszystkie składniki dobrze wymieszaj.
  6. W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól.
  7. Wymieszaj ze sobą suche i mokre składniki.
  8. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  9. Ciasto wykładaj do papilotek ułożonych w formie do babeczek.
  10. Piecz przez ok. 40-45 minut. Ciasto nie będzie zupełnie suche, ale przed wyjęciem sprawdź czy góra jest dobrze wypieczona i czy po delikatnym naciśnięciu na babeczkę, jest ona sprężysta i wraca do swojego pierwotnego kształtu.

Wskazówki: 

  • 1 cukinia po starkowaniu „zajmuje” ok. 1,5 szklanki.

Mniam