Pyszne kulki owsiane z czekoladą i rodzynkami, bez pieczenia

Składniki: 
  • ½ szklanki masła migdałowego
  • ⅓ szklanki miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 szklanka zwykłych płatków owsianych
  • ½ szklanki ryżu preparowanego
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady
  • ½ szklanki rodzynek
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
Przygotowanie: 
  1. Masło migdałowe, miód i olej kokosowy podgrzej mieszając aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Zdejmij z ognia.
  2. Płatki owsiane wymieszaj z solą, ryżem preparowanym, siemieniem lnianym, cynamonem i rodzynkami.
  3. Czekoladę posiekaj na małe kawałki.
  4. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą dokładnie i odstaw do lodówki na ok. 30 minut, żeby płatki trochę zmiękły, a całość się zagęściła.
  5. Po tym czasie formuj z masy kulki (musisz raczej mocno ściskać każdą porcję masy w dłoniach, a nie rolować).
  6. Przechowuj w lodówce.
Wskazówki: 
  • Z podanych proporcji otrzymasz ok. 20 kulek.
  • Zamiast rodzynek możesz użyć suszonej żurawiny.
Żródło przepisu: 
up
259 users have voted.