Składniki:
- ½ szklanki masła migdałowego
- ⅓ szklanki miodu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 szklanka zwykłych płatków owsianych
- ½ szklanki ryżu preparowanego
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady
- ½ szklanki rodzynek
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- ¼ łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Masło migdałowe, miód i olej kokosowy podgrzej mieszając aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Zdejmij z ognia.
- Płatki owsiane wymieszaj z solą, ryżem preparowanym, siemieniem lnianym, cynamonem i rodzynkami.
- Czekoladę posiekaj na małe kawałki.
- Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą dokładnie i odstaw do lodówki na ok. 30 minut, żeby płatki trochę zmiękły, a całość się zagęściła.
- Po tym czasie formuj z masy kulki (musisz raczej mocno ściskać każdą porcję masy w dłoniach, a nie rolować).
- Przechowuj w lodówce.
Wskazówki:
- Z podanych proporcji otrzymasz ok. 20 kulek.
- Zamiast rodzynek możesz użyć suszonej żurawiny.
Żródło przepisu:
0
Skomentuj