- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: na słodko
- 37 wyświetleń
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanka mąki (proponuję wymieszać zwykłą mąkę pszenną z mąką pełnoziarnistą i mąką gryczaną)
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 jajka
- 2 dojrzałe banany
- 50 g masła
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- 1/3 szklanka miodu
- aromat waniliowy
- 1 szklanka starkowanej na cieniutkie wiórki marchewki (2-3 marchewki)
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Masło, olej kokosowy i miód podgrzej w małym garnuszku, żeby wszystko się rozpuściło i połączyło.
- W większej misce wymieszaj suche składniki (mąka, soda, proszek do pieczenia, sól i cynamon).
- Banany rozgnieć widelcem i przełóż do mniejszej miski. Dodaj jajka, aromat waniliowy, rozpuszczone masło, olej kokosowy z miodem i delikatnie ubij (mikserem albo trzepaczką).
- Połącz suche i mokre składniki.
- Na koniec dodaj marchewkę i orzechy i dokładnie wymieszaj.
- Formę do muffinek wyłóż papilotkami.
- Nakładaj do nich ciasto (do ok. 3/4 wysokości papilotki – muffinki będą rosły).
- Piecz w temperaturze 180ºC przez około 22 – 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Wyjmij i przestudź na kratce.
Wskazówki:
- Zamiast części mąki możesz dodać zmielone migdały.
Żródło przepisu:
Mniam