Pyszne muffinki marchwiowo-bananowe - bez cukru

Składniki: 
  • 1 i 1/4 szklanka mąki (proponuję wymieszać zwykłą mąkę pszenną z mąką pełnoziarnistą i mąką gryczaną)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 jajka
  • 2 dojrzałe banany
  • 50 g masła
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego
  • 1/3 szklanka miodu
  • aromat waniliowy
  • 1 szklanka starkowanej na cieniutkie wiórki marchewki (2-3 marchewki)
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie: 
  1. Masło, olej kokosowy i miód podgrzej w małym garnuszku, żeby wszystko się rozpuściło i połączyło.
  2. W większej misce wymieszaj suche składniki (mąka, soda, proszek do pieczenia, sól i cynamon).
  3. Banany rozgnieć widelcem i przełóż do mniejszej miski. Dodaj jajka, aromat waniliowy, rozpuszczone masło, olej kokosowy z miodem i delikatnie ubij (mikserem albo trzepaczką).
  4. Połącz suche i mokre składniki. 
  5. Na koniec dodaj marchewkę i orzechy i dokładnie wymieszaj.
  6. Formę do muffinek wyłóż papilotkami.
  7. Nakładaj do nich ciasto (do ok. 3/4 wysokości papilotki - muffinki będą rosły).
  8. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 22 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  9. Wyjmij i przestudź na kratce.
Wskazówki: 
  • Zamiast części mąki możesz dodać zmielone migdały.
Żródło przepisu: 

paleonewbie.com

up
153 users have voted.