Kuchenne Przygody

Quinoa ze szparagami i serem halloumi na ciepło

Składniki: 

  • 2 brzoskwinie
  • 1 szklanka nieugotowanej quinoi
  • 2 szklanki wody
  • 8 suszonych pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 1 wiązka zielonych szparagów
  • 200 g sera Halloumi do opiekania
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Quinoę przepłucz w zimnej wodzie, zalej dwiema szklankami wody, zagotuj. Posól i gotuj przez ok. 15 minut (aż quinoa wchłonie większość wody). W razie potrzeby odsącz na drobnym sitku.
  2. Szparagi opłucz, osusz i odłam zdrewniałe końcówki. Pokrój na ok. 3-4 cm kawałki. Podgotuj w osolonej wodzie (ok. 5 minut). Odsącz.
  3. Brzoskwinie obierz i pokrój w kostkę.
  4. Pomidory odsącz i posiekaj.
  5. Cebulę posiekaj i podsmaż razem z pomidorami na rozgrzanym oleju. 
  6. Quinoę wymieszaj ze szparagami, podsmażoną cebulą i pomidorami oraz brzoskwiniami. Przypraw solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny.
  7. Ser pokrój w plasterki (ok. 1 cm grubości) i podsmaż na patelni grillowej z obu stron.
  8. Od razu podawaj.

Wskazówki: 

  • Jeśli nie masz świeżych brzoskwiń, możesz użyć brzoskwiń z puszki.

Żródło przepisu: 

Quinoa power, Dee Wallace, s. 60

Mniam