Składniki:
- 40 dag twarogu półtłustego
- 4 czubate łyżki mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 2 czubate łyżki gęstej śmietany 18%
- szczypta soli
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Twaróg rozdrobnij w malakserze (duży pojemnik). Dodaj żółtka, cukier waniliowy, śmietanę, mąkę, sól, proszek do pieczenia i wymieszaj.
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Delikatnie wymieszaj masę twarogową z białkami.
- Ciasto wykładaj porcjami na patelnię z rozgrzanym oleju (1 łyżka ciasta = 1 racuszek).
- Smaż z obu stron na złoty kolor.
Wskazówki:
- Możesz podawać ze śmietaną, cukrem, syropem klonowym albo owocami. Mi najbardziej smakują na ciepło, bez żadnych dodatków :)
Żródło przepisu:
0
Skomentuj